Taze meyve ve sebzeler kesildikten sonra mümkün olduğu kadar çabuk tüketilmelidir. Çünkü havadaki oksijen, C vitamini gibi değerli vitamin ve mineralleri yok edebilir. Ancak brokolide işler farklıdır.
Yeşil sebzeyi çiçekleri açık şekilde keserseniz, içerdiği glikozitlerini sülforafana dönüştüren bir enzimin aktive olduğunu açıklıyor. Enzime kesildikten sonra ne kadar süre verirseniz o kadar fazla sülforafan oluşur.
BROKOLİYİ BUHARDA PİŞİRİN
Brokoli çiğ olarak yenebilmesine rağmen genellikle pişirilerek yenir. Sağlığı destekleyen içerikler pişirme suyuna kolayca karıştığı için, sebzeleri az miktarda suyla buharda pişirmenin en iyi yoldur.
BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Brokoli, vitaminler (C, K, A, B6), mineraller (folat, potasyum), lif ve antioksidanlar gibi birçok önemli besin içerir.
- Brokoli, vücuttaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içerir. Bu, hücre hasarını önleyerek genel sağlığı destekleyebilir.
- Brokoli, içerdiği sulforafan adlı bir bileşen sayesinde kanserle savaşabilir. Bu madde, hücrelerin anormal büyümesini önleyebilir.
- Kolesterol düzeylerini dengeleyebilen ve kalp sağlığını destekleyen lif içerir. Ayrıca içerdiği antioksidanlar, kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
- Kemik sağlığı için önemli olan K vitamini ve kalsiyum içerir. Bu mineraller, kemiklerin güçlenmesine ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olabilir.
- Brokoli, bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini içerir. Bu, vücudu hastalıklara karşı korur.
- Kan şekerini dengeleyebilen lif içerir. Bu özelliğiyle, tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
- Göz Sağlığını Destekler: Brokoli, göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanları içerir. Bu maddeler, gözdeki dejeneratif hastalıkları önleyebilir.
- Brokoli, düşük kalorili ve yüksek lif içeriğine sahiptir, bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir.